5G ersätter inte fiber

Frågan om 5G kommer ersätta hushållens fiberanslutningar är en vanlig fråga bland konsumenterna. I en artikel i tidningen Ny Teknik sätter nu operatörerna på allvar ner foten.

På tidningens fråga om man bör invänta 5G istället för fiber svarar såväl Telia som Telenor nej.

”Blir man erbjuden fiber, så tveka inte, säger Björn Berg på Telia, som liksom Telenor säljer både fiber och mobilitet”, säger Björn Berg, informatör på Telia Sonera, till Ny Teknik

”En fördel med fiber är att man får den hastighet man köpt, i alla fall nästan. I mobilnäten varierar det”, säger Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor till tidningen.

Även Fredrik Tufvesson, 5g-expert och professor i radiosystem vid Lunds tekniska högskola, anser att 5G inte ersätter fiber.

”Mobilkommunikation är ett bra komplement. Men fiber kommer – för överskådlig framtid – att ha högre kapacitet. Vänta inte på 5g”, uppmanar Fredrik Tufvesson.

Läs hela artikeln på Ny Tekniks webbsida här

5G ersätter inte fiber

Har du tillgång till Stadsnätet?

Nu är vi igång med ett antal projekt i Nässjö kommuns kransorter. Nästa steg för oss på Citynätet är att börja bygga ut i den kransort/projekt som först kommer upp de krav vi ställt. Vårt verktyg i den urvalsprocessen är anslutamotorn. Här ser vi vilket område som har mest beställningar/intresse.

Gå ihop med dina grannar sprid ordet om att fibernätet kan komma till din ort inom kort. Det enda dem behöver göra är att intresseanmäla sig här på ansluta motorn.

Här bygger vi ut fibernätet